Cancel Preloader
 Πόσα χρήματα θα χρειαζόμαστε ώστε να ζούμε άνετα μετά τη συνταξιοδότηση;

Πόσα χρήματα θα χρειαζόμαστε ώστε να ζούμε άνετα μετά τη συνταξιοδότηση;

Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους, η έννοια του οικονομικού προγραμματισμού έχει συνήθως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σε νεαρή ηλικία, αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι να μπορούμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας και τα πάγια έξοδα της οικογένειάς μας, να υλοποιούμε σχέδια όπως π.χ. η αγορά ενός αυτοκινήτου, μια απαραίτητη επισκευή κ.ά. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις λίγο-πολύ άμεσες ανάγκες, είναι αναμενόμενο να σκεφτόμαστε λιγότερο την περίοδο της συνταξιοδότησης, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται μερικές δεκαετίες μπροστά. 

Ωστόσο, η κατάλληλη εποχή για να «χτίσουμε» το οικονομικό μας μέλλον όπως θα το θέλαμε, είναι τώρα: όταν, δηλαδή, έχουμε μπροστά μας αρκετό χρόνο για να σκεφτούμε, να πάρουμε αποφάσεις και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, μετά τη συνταξιοδότηση. 

Είναι αλήθεια ότι, με τα σημερινά δεδομένα, το εισόδημα που μπορεί να μας εξασφαλίσει το ισχύον σύστημα ασφάλισης κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης, θα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό γιατί, λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι πιέσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα επόμενα χρόνια, με ανάλογη επίπτωση στο εισόδημα των ασφαλισμένων κατά τη συνταξιοδότηση.

Είναι, λοιπόν, καλό να μας απασχολήσει από τώρα το πώς θα είναι -ή πως θα θέλαμε να είναι- η οικονομική μας κατάσταση, εκείνη την περίοδο. Θα είναι το εισόδημά μας αρκετό, με βάση τις ανάγκες ή και τις επιθυμίες μας; Αν όχι, πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό που θα προκύψει; 

Ένα βασικό ερώτημα, από το οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε, είναι το πόσα χρήματα θα χρειαζόμαστε, ώστε να ζούμε άνετα μετά τη συνταξιοδότηση. Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που για τον καθένα διαμορφώνονται διαφορετικά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • ο χρόνος της συνταξιοδότησης, το ύψος της σύνταξης, η ύπαρξη τυχόν άλλων εισοδημάτων και βεβαίως οι πάγιες δαπάνες που υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τότε. 
  • τα σχέδια, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας, το αν π.χ. θα θέλαμε κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης να ταξιδεύουμε, να ασχολούμαστε με αγαπημένα χόμπι, ή να αγοράσουμε ένα εξοχικό. 
  • το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να απορροφήσει ένα σημαντικό κομμάτι των οικονομικών μας πόρων στο μέλλον, ακόμη κι αν σήμερα είμαστε υγιείς.
  • η οικογενειακή μας κατάσταση, το αν θα θέλαμε να αφήσουμε κάτι στα παιδιά ή στα εγγόνια μας, ή να τα στηρίξουμε οικονομικά σε μια σημαντική στιγμή της ζωής τους. 

Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το εισόδημα που θα θέλαμε να έχουμε μετά τη συνταξιοδότηση.

Το επόμενο βήμα αφορά το τι θα πρέπει να κάνουμε, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η έγκαιρη έναρξη της αποταμίευσης, ώστε όταν θα έρθει η ώρα να έχει δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα συμπληρώσει το εισόδημά μας από τη σύνταξη.

Εξίσου σημαντική απόφαση όμως, είναι και η μέθοδος της αποταμίευσης, ώστε τα χρήματα που βάζουμε στην άκρη – όποιο κι αν είναι το ποσό αυτό – να έχουν καλύτερες προοπτικές απόδοσης μακροπρόθεσμα και να πιάσουν τόπο. Μια καλή λύση, εναλλακτική της διατήρησης καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είναι η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων τα οποία παρέχουν και ασφαλιστική κάλυψη και μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε οικογένειας.  

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Accelerator Plus 2.0. της MetLife. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου, επενδυτικού χαρακτήρα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν, να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη και σύγχρονες επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με το ξεχωριστό επενδυτικό τους προφίλ. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ανάγκες και σχέδια, ή να μετατραπεί σε μηνιαίο εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση. Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 600 ευρώ το χρόνο, ενώ το ποσοστό επένδυσης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% από το πρώτο έτος, ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου. 

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος αποκτά πρόσθετη ασφάλιση για την οικογένειά του, σε περίπτωση απώλειας ζωής, ενώ σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας, απαλλάσσεται από την πληρωμή των ασφαλίστρων του προγράμματος, με ελάχιστο πρόσθετο κόστος.

Ακόμη κι αν η συνταξιοδότηση αργεί, η  έγκαιρη και αποτελεσματική αποταμίευση είναι η σίγουρη επιλογή για να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον θα μπορούμε να έχουμε το επίπεδο ζωής που θέλουμε. 

Η MetLife, έχοντας την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία ενός παγκόσμιου οργανισμού, πρόσβαση στους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους και την εμπειρία πάνω από 150 ετών παρουσίας στις διεθνείς αγορές, μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά αυτή την προσπάθεια. Μπορεί να γίνει από τώρα, ο αξιόπιστος σύμβουλος/σύμμαχος για να μπορούμε να κοιτάζουμε μπροστά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Πηγή: https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/121009/posa-hrimata-tha-hreiazomaste-oste-na-zoyme-aneta