Cancel Preloader
 «Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμψεις, να αντέξεις τις δυσκολίες και να επιδιορθώσεις τον εαυτό σου.»

«Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμψεις, να αντέξεις τις δυσκολίες και να επιδιορθώσεις τον εαυτό σου.»

Steven J. Wolin & Sybil Wolin (1993) – Project Resilience

✅ Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η φετινή χρονιά  δεν είναι η καλύτερη της ζωής μας. Η πανδημία του νέου κορονοϊού ελέγχει την ψυχική μας ανθεκτικότητα σχεδόν κάθε μέρα και άλλαξε εντελώς τη ζωή μας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζουμε πολλές πανδημίες ταυτόχρονα. Αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές ανισότητες. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής μας ζωής σε μια εποχή που τα όρια μεταξύ των δύο πραγματικοτήτων είναι πιο λεπτά από ποτέ. Ως ανθρώπινα όντα, βιώνουμε διαφορετικά συναισθήματα – θλίψη, θυμό, απογοήτευση όταν αντιμετωπίζουμε τον τραυματισμό. Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αισθανθούμε αυτά τα συναισθήματα και να ζητήσουμε υποστήριξη από άλλους σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για εμάς, εργαζόμαστε πραγματικά για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη ψυχή.

✅ Η φροντίδα του εαυτού μας και η σύνδεση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα – η καλή υγεία και η τακτική άσκηση των υγιών συνηθειών είναι θεμελιώδεις για την ψυχική και συναισθηματική αντοχή. Η σωματική μας αντοχή εξαρτάται επίσης από τη βασική ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το καλλιεργήσετε, σύμφωνα με τον συγγραφέα Carol  Orsborn, είναι να κάνετε «τακτικά διανοητικά διαλείμματα» – αν θα είναι κάποιο είδος διαλογισμού, αθλητισμού, η χαλάρωση εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας. Δύο άλλοι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανθεκτικότητας: να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να  επικοινωνούν με άτομα που τους χαροποιούν  και τους κάνουν να αισθάνονται πραγματικά καλοί. Ένα θετικό περιβάλλον και μια παύση από την καθημερινότητα  βοηθούν στην εξάλειψη των επιδράσεων του άγχους πιο εύκολα και με επιτυχία.

✅ Η  «ψυχική ανθεκτικότητα» χτίζεται μέσα από την ύπαρξη ενός σκοπού ζωής. Χρειαζόμαστε έναν στόχο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες. Η ανακάλυψη του στόχου δεν είναι εύκολη ούτε αυτονόητη και χρειάζεται διαρκή επεξεργασία.

✅ Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι η εκπαίδευση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ανθεκτικότητα ή τουλάχιστον πτυχές της σε σημαντικό βαθμό. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι πολύ αποτελεσματική στη διαχείριση των καθημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, καθώς και στην υιοθέτηση μιας στρατηγικής προσέγγισης στη διοίκηση των επιχειρήσεων, βοηθώντας στον προσδιορισμό των ευκαιριών που κρύβονται πίσω από κάθε κρίση. Η ικανότητα διαχείρισης του άγχους είναι μία από τις βασικές ικανότητες αντιμετώπισης πολλών ανθρώπινων προβλημάτων, εσωτερικών και εξωτερικών (για παράδειγμα, εργασίας). Το άγχος εμφανίζεται στους ανθρώπους υπό την επήρεια ισχυρών συναισθηματικών επιδράσεων, ακραίου σωματικού και ψυχικού στρες. Η ευαισθησία στο στρες είναι ένας μεμονωμένος δείκτης. Μερικοί άνθρωποι είναι καταστροφικοί, ενώ άλλοι είναι ανθεκτικοί.

🔴Η αύξηση της προσωπικής ικανότητας για αντοχή στο άγχος περιλαμβάνει εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, αναζήτηση επαγγελματική συμβουλευτική βοήθεια για να κατανοήσει τι συμβαίνει.

🔴Για να διαχειριστείτε με επιτυχία το άγχος στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.

🔴Η αυτοπεποίθηση και η θετική σκέψη  – μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ, αλλά η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί και μας δίνει τη δύναμη να σηκωθούμε και να μην παραιτηθούμε μετά την μία αποτυχία, είτε μικρή είτε μεγάλη. Όσο πιο σίγουροι είστε και πιστεύετε στις δικές σας ικανότητες, τόσο πιο ανθεκτικοί θα γίνετε.

Σύμφωνα με όλα αυτά, το στρες είναι έννοια συνυφασμένη με την ψυχική ανθεκτικότητα και η ψυχική ανθεκτικότητα εμπερικλείει πλήθος εννοιών και δεξιοτήτων που επηρεάζονται άμεσα από το στρες. Κάποιες από αυτές είναι η αυτοπεποίθηση, η αυτό-αξιολόγηση, η αυτό- αποτελεσματικότητα, η ικανότητα θετικής διαχείρισης προβλημάτων.

Μέσα από την κατάλληλη συναισθηματική υποστήριξη, παράλληλα με τη γνώση και τη χρήση κατάλληλων παρεμβάσεων, που ενδυναμώνουν την ψυχική ανθεκτικότητα στους ανθρώπους  από κοινωνικούς φορείς, θα μπορούσε εξελικτικά η νέα γενιά να θωρακιστεί ψυχικά και συναισθηματικά για να μπορεί να ατενίζει με ισχυρή δυναμική και αισιοδοξία το μέλλον.