Cancel Preloader
 Πώς αναπληρώνεται μια «Απώλεια Εισοδήματος» λόγω πρόσκαιρης ασθενείας ενός εργαζομένου;

Πώς αναπληρώνεται μια «Απώλεια Εισοδήματος» λόγω πρόσκαιρης ασθενείας ενός εργαζομένου;

Όταν ένας άνθρωπος ασθενήσει αναγκάζεται να απουσιάσει από την εργασία του. Όσο πιο σοβαρή είναι η ασθένειά του τόσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να απουσιάσει από τα επαγγελματικά του καθήκοντα. Σε αυτή την περίπτωση το εισόδημά του μειώνεται δραματικά.

Με την εμφάνιση της πανδημίας, το πρόβλημα του εισοδήματος ενός εργαζομένου αναδύθηκε ακόμα περισσότερο. Αρκετοί άνθρωποι που νόσησαν βαριά από κορονοϊό, απείχαν μεγάλο χρονικό διάστημα από την εργασία τους. Εκτός από τις ημέρες που νοσηλεύθηκαν σε απλή κλίνη ή ΜΕΘ, όταν εξήλθαν από το νοσοκομείο, απαιτήθηκε επιπλέον μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης στην οικία τους ή σε κέντρο αποκατάστασης.

Σε γενικό πλαίσιο και ιδιαίτερα συνοπτικά, όταν ένας έμμισθος εργαζόμενος ασθενήσει, τον πρώτο μήνα απουσίας από την εργασία του, συνήθως πληρώνεται από τον εργοδότη του. Κατόπιν αυτού του πρώτου μήνα, ο εργοδότης σταματάει να πληρώνει, και ο εργαζόμενος λαμβάνει μόνο ένα τεκμαρτό επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι ελάχιστο για παράδειγμα ακόμα και 10 ευρώ την ημέρα, ειδικά για τους χαμηλόμισθους των 600-650 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος εάν ασθενήσει από κορονοϊό και παραμείνει πάνω από ένα μήνα εκτός εργασίας, το εισόδημά του ανά μήνα είναι περίπου 250 ευρώ. Με ποιο τρόπο θα καλύψει τα πάγια έξοδα διαβίωσης όπως υποχρεώσεις προς ΔΕΗ, δάνειο, ενοίκιο, είδη τροφίμων, τηλεφωνία, δόση σε δημόσια ταμεία κτλ ; Περισσεύουν χρήματα σε συγγενείς και φίλους για να δώσουν δανεικά; Ποιος μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί μια ασθένεια και τι προβλήματα θα φέρει; Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις και με ορισμένες προϋποθέσεις ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύσει έναν εργαζόμενο που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε ακόμη δυσμενέστερη θέση γιατί δεν λαμβάνουν οικονομική στήριξη από ταμείο.

Το γενικό ερώτημα που προκύπτει είναι «Με ποιο τρόπο αναπληρώνεται μια Απώλεια Εισοδήματος λόγω πρόσκαιρης ασθενείας ενός εργαζομένου;».

Ως πρόσκαιρη ολική ανικανότητα θεωρείται η ανικανότητα που οφείλεται σε ασθένεια και τις επιπλοκές της, και παρεμποδίζει προσωρινά τον ασφαλισμένο στην άσκηση του επαγγέλματός του με αμοιβή ή κέρδος όπως αυτός ασκούσε κατά το χρόνο που εκδηλώθηκε η πρόσκαιρη ολική ανικανότητα. Η ασφάλιση «Απώλεια Εισοδήματος λόγω Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας από Ασθένεια» καλύπτει τον ασφαλισμένο σε περίπτωση που εξαιτίας μιας ασθένειας, μείνει ολικά πρόσκαιρα ανίκανος να ασκήσει το επάγγελμά του, δηλαδή το επάγγελμα που ασκούσε κατά το χρόνο που εκδηλώθηκε η ανικανότητα του, ανάλογο με τα προσόντα και τη μόρφωσή του ή όποιο άλλο επάγγελμα με αμοιβή ή κέρδος.

Ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται με ένα χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα που απουσιάζει από την εργασία του και έως ένα χρονικό πλαφόν, για παράδειγμα έως δύο έτη απουσίας.

Επιπλέον προβλέπεται ποσοστιαία αποζημίωση, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος ασκήσει εν μέρη το επάγγελμά του. Η κάλυψη δίδεται σε συνδυασμό με την Ασφάλιση Ζωής αλλά και με άλλες επιδοματικές παροχές ανικανότητας. Αποζημιώνει κατόπιν μιας χρονικής αναμονής ενδεικτικά 7, 15, 30 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης της ασθένειας. Η επιλογή χρηματικής αποζημίωσης μπορεί να ξεκινάει ακόμα και από 5-10 ευρώ την ημέρα.

Απευθύνεται σε εργαζομένους όπως ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.α. ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών και λήγει συνήθως στα 65 έτη, ηλικία συνήθους συνταξιοδότησης από το δημόσιο ταμείο του. (εδώ χρειάζονται ανανεώσεις και ρυθμίσεις). Η παροχή δύναται να δοθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ανέργους, φοιτητές, νοικοκυρές κτλ., δηλαδή επαγγελματικές ομάδες που συνήθως δεν δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα από επάγγελμα.

Κάθε εταιρεία όμως παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη «Απώλεια Εισοδήματος» με ορισμένες διαφοροποιήσεις και προϋποθέσεις και εφαρμόζει τη δική της πολιτική. Οι διαμεσολαβητές γνωρίζουν τις λεπτομέρειες και μπορούν να αναλύσουν την παροχή και τα οφέλη της σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η « Απώλεια Εισοδήματος λόγω Ασθενείας» ενισχύει οικονομικά κάθε άνθρωπο που θα ασθενήσει και θα μείνει εκτός εργασίας με μειωμένο εισόδημα.

Βέβαια αυτά και άλλα πολλά χρήσιμα για τη ζωή και την προστασία ενός ανθρώπου, τα γνωρίζουν αναλυτικά μόνο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, γνώσεις και εμπειρία, για την πραγματική έννοια της ασφάλισης. Οι διάφορες lifestyle πλατφόρμες, τα avatar και τα smart logo δεν μπορούν να συμβουλέψουν έναν εργαζόμενο για το τι πρέπει να κάνει, και τι επιλογές έχει για προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Οι ψηφιακές πωλήσεις συνήθως προτείνουν τη φθηνότερη τιμή στην ασφάλιση του αυτοκινήτου αλλά αυτό είναι μια διαδικασία που την εφαρμόζουν καθημερινά και οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δίνοντας παραπάνω και την υπεραξία των γνώσεων για τα ευρύτερα συμφέροντα του πελάτη. Άλλη διαδικασία μια ασφάλιση αυτοκινήτου άλλη μια ασφάλιση ζωής και εισοδήματος. Από την άλλη μεριά πρέπει να πούμε ότι ούτε και η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι ανάλαφρη υπόθεση lifestyle ασφάλισης καθώς με τόσες εταιρείες που κλείνουν, οι ασφαλισμένοι από την μια στιγμή στην άλλη, μπορεί να μείνουν ακάλυπτοι και υπόχρεοι.

Καμία ασφαλιστική σύμβαση δεν είναι θέμα lifestyle . Όσοι καταναλωτές συνεργάζονται με επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές προτείνουμε να συσφίξουν τη συνεργασία τους και να ενημερωθούν για το σύνολο των αναγκών τους. Οι καταναλωτές που δεν τον έχουν βρει τον κατάλληλο προτείνουμε να τον αναζητήσουν και να ανακαλύψουν τα οφέλη συνεργασίας μαζί του.

Πηγή :

💻https://www.nextdeal.gr/asfalistis/diamesolavisi/121549/pos-anaplironetai-mia-apoleia-eisodimatos-logo-proskairis-astheneias